Keress telefonon:
+36204571585
+36202552750
vagy nézz szét itt: GYIK
Írj nekünk! → info@jobringa.hu

Blog

25 éves a varázslatos Shimano SPD

2016.11.29 13:26

25 éves évfordulót ünnepel a Shimano két új, innovatív SPD cipő- és pedálszettel.

SDP: a kerékpár ipar ikonjaként nagyon sok bringás számára ismerősen cseng, de vajon emlékszünk még, hogy mit jelent? Sokan használják, de kevesen tudják, mit takar a rövidítés. Ha Ön esetleg azt hinné, hogy a német politikai pártot, akkor ne is olvasson tovább – nem ezt a weboldalt kereste. Azoknak, akik csak rövid nevén ismerik az SPD-t, elmondjuk, hogy 1990-ben útjára indult, és teljes neve Shimano Pedaling Dynamics.


Új határok

A móka az M100 klipsz nélküli cipővel és a hozzá megfelelő M737 pedállal indult. A lábat és a kerékpárost tartó, a pedálokhoz erősített cipő egyesek számára kezdetben kényelmetlennek tűnt, de hamarosan a bringások többsége rájött, hogy a Shimano valami nagyot alkotott. A kerékpárosok először élhették át, milyen egybeforrni a kerékpárral, pedálról lecsúszó talp és fájdalmas lábszársérülések nélkül.

Az SPD rendszer új határokat nyitott meg a kalandos kedvű kerékpárosok előtt, akik hirtelen megtapasztalhatták, milyen érzés a totális erőátvitel a hajtómű teljes forgatásához, akár a legnehezebb terepen is. Az SPD jobb tapadása nemcsak a sebességet, hanem az irányíthatóságot is növelte, így egyszerre hatékonyabb és biztonságosabb. A forradalmi újítás lényege, az SPD mögötti elgondolás egy olyan átfogó rendszer megalkotása volt, amely új szintre emeli a teljesítményt és a kalandot.
 


Shimano kék

A negyed évszázados SPD technológia előtt tiszteleg az SH-M200B enduro cipő is, amely – ha ez egyáltalán lehetséges – kékebb még kuzinjánál, az R321B-nél is, amely a Tour de France szakaszgyőztes Simon Geschke lábát ékesítette az idén nyáron. A csúcsmodellnek számító könnyű cipőhöz két, egyaránt lenyűgözően kék pedál kapható: versenyekre a PD-M990, terepre a PD-M995.Az M200B teljesítményét több funkció növeli az igazán elszánt terep kerékpárosok számára. A gumiból készült tartós külső talpréteg jó tapadást kínál minden körülmények között, a TORBAL talpközéprésznek köszönhetően a dombok természetes, „folyamatos” ívekben vehetők be. A gyorsfűző rendszernek köszönhetően a cipő biztosan tart bármilyen alakú lábfejen. A fűző védőburkolata meggátolja a felverődő szennyeződés bejutását, az aszimmetrikus, emelt belső oldalú gallér pedig megóvja a kerékpáros bokáját az ütésektől a lejtőn lefelé.
Merre tovább?

A hegyi kerékpározás az évek során egyre speciálisabbá vált, robbanásszerűen terjednek az új kerekezési stílusok, és az SPD velük együtt fejlődött. Felmerül a kérdés, hogy merre tovább? Erre most még nem tudjuk a választ, de érdemes követni ezt az oldalt, mert egy percig sem pihenhetünk meg, és máris indul az SPD innovációjának következő 25 éve.