Keress telefonon:
+36204571585
+36202552750
vagy nézz szét itt: GYIK
Írj nekünk! → info@jobringa.hu

Blog

A szervizes tippjei: Magasnyomású mosás

2020.04.03 09:46
Ki ne ismerné a híres (vagy hírhedt) magasnyomású mosót. Tekerés után irány az autómosó, gyors mosás „kétszázbó”, a bringa csillog, mint Salamon… villáskulcsa, ugye? Ez elsőre akár így is tűnhet, de a mellékhatások hamar megjelennek. DRÁGA mellékhatások… Segítek nektek elkerülni!

Nem kell feltétlenül teljesen elkerülni a magasnyomásút, de tényleg csak akkor használjuk, ha nagyon nincs más. Akkor is messziről, körülbelül egy méterről permetezzük a szeretett kétkerekűnket, kerülve a kent részeket, mint a kerékagyak, középrész, kormányzás, teleszkópvilla, összteleszkópos csatakancáknál lengőkar. Egyszóval mindent, amibe egy jó képességű szervizes zsírt rakna alaphelyzetben. Ezek a részek védve vannak a víztől, de ekkora sugarat nem bírnak ki. Kimossuk a kenőanyagot, jöhet a helyére a rozsda. Innentől már csak az a rosszabb, ha utána le is rakjuk pihenni a paripát. Garantáltan minden összerohad. Elrettentő képek erős idegzetűeknek:

Egy már a szökést tervező kormánycsapágy:

Mosás után kenés nélkül azonnal lepakolt bringa lánca.

Bár drágának tűnnek a bringaápoló szerek (2-8.000 Ft), és az elején könnyelműen mondhatjuk, hogy „ó hát minek az nekem”, de az áruk meglehetősen hamar eltörpül az okozott károk javítási költsége mellett.

Egy kerékpár alkatrészei megfelelő ápolással „olajozott” gépezetként működnek együtt, azonban ha egy elvérzik a sorban, az bizony viheti magával a többit. Egy elnyúlt, rozsdás lánc hosszútávon tönkreteszi a vele érintkező lánckerekeket, egy korrodált csapágy a csapágyházat stb.

Mi a recept akkor a spóroláshoz és egy jól működő bringához? – Megfelelő ápolószerek

Érdemes kifejezetten kerékpárokhoz gyártott „samponokat” választani, mivel mondjuk a sárga flakonos WU2 olyan anyagokat hagy maga után a felületen, amitől bizony visítani fog a fék, furán fog működni a váltó és hasonló anomáliák. (Tudom… Tudom… Autóhoz tökéletes).

Mi a legjobb? Autós boltokban kapható nagy kefe, slag, Shimano bike wash, vagy a Muc-off paletta megfelelő ápolószere (Utóbbi ráadásul környezetbarát is)

Öblítés -> habosítás -> alapos dörgölés -> öblítés -> hajtás kenése (épp csak keveset) -> Gyönyörködés. Teljes győzelem, boldog bringás, boldog bringa, és szerviz helyett marad pénz egy hideg italra a nap végén, arról nem is beszélve, hogy kihagytunk egy kellemetlen élményt.

Az újrazsírozás persze nem elkerülhető, de ezzel a módszerrel messze-messze kevesebbszer kell beadni szervizre a bringát, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor nem igényel új alkatrészt a vas!

Dobj fel témát te is, írj nekünk, válaszolunk, segítünk!