Keress telefonon:
+36204571585
+36202552750
vagy nézz szét itt: GYIK
Írj nekünk! → info@jobringa.hu

Blog

Melyik a Neked való síléc?

2017.11.14 15:31

Bajban vagy a sílécválasztással?
Nem tudod pontosan mire is kell figyelni, hogy a legmegfelelőbb lécet vedd meg?

Ismered a fő szempontokat, hogyan válassz sílécet?

Melyik a Neked való síléc?

Bajban vagy a sílécválasztással? Nem tudod pontosan mire is kell figyelni, hogy a legmegfelelőbb lécet vedd meg? Ismered a fő szempontokat, hogyan válassz sílécet?


Ebben a cikkben hasznos információkkal bővítheted tudásod, és könnyűszerrel magabiztosan fogsz sífelszerelést vásárolni.

Síléc vásárláskor 4 fő szempont alapján határozzuk meg a legmegfelelőbb választást.

    1. milyen a sítudásunk (kezdő, közép-haladó, haladó, profi)
    2. milyen terepen szoktunk síelni (kezelt-pályán, pálya mellett, porhóba, vegyesen)
    3. milyen magasak vagyunk
    4. mekkora a súlyunk

 

Ezekre a kérdésekre általában mindenki egyszerűen tud válaszolni. És a válaszokban ott rejlenek azok a szempontok, ami alapján le tudjuk szűkíteni a kört néhány márka egy-két modelljére. És ezek közül már valóban lehet szimpátia vagy pénztárca alapján választani.

 

A síléc keménységének, kategóriájának kiválasztása

A síléc kategóriája, annak terhelhetőségétől függ. Minél jobban terhelhető egy síléc, annál komolyabb a felépítése, ezáltal annál merevebb, és annál jobb sítudáshoz ajánlott.

A sízés során a terhelés két dologból tevődik össze: a sítudásból és a testsúlyból. A sítudást az egyszerűség kedvéért érdemes négy szintben megállapítani, miszerint megkülönböztetünk kezdő, középhaladó, haladó és profi szintet. Ehhez még figyelembe kell venni a testsúlyt a kategória kiválasztásához.


 

A síléc hosszának a kiválasztása

A carving sílécek megjelenésével a szükséges méretek is megváltoztak. Leegyszerűsítve a hossz témát, mondhatjuk, hogy állig érő, vagy orrig érő sílécet érdemes vásárolni. Azonban jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel.

Válasszon állig érőt egy kezdő, és a középhaladó, haladó sízők közül az, aki nyugodt tempóban, pálya szélétől pálya széléig szeret síelni.

Válasszon orrig érőt az a középhaladó, haladó síelő, aki sízés közben a nagy tempót élvezi, és hosszú íveket húz síelés közben.

Ideális hossz a szájig érő méret, hiszen ez alkalmas egy családi sívakáció során a gyerekekkel csúszkálni, de megállja a helyét a barátokkal töltött intenzív hosszú hétvége során is.A síléc stílusának kiválasztása:

A gyártók - köszönhetően ez egyre divatosabb stílusirányzatoknak – több féle síterepre készítik a léceiket. Léteznek pályasík, kezdőtől versenyzői szintig, és a középhaladó és haladó kategóriákban cross, all-mountin, freestyle és freeride lécek.

A kezdők esetében egyszerű a kérdés, hiszen örülhetnek, ha a kezelt pályán már önállóan megy a hóeke és az utána következő gyakorlatok. Így számukra mindenképpen pályaléc ajánlott.

Ez érvényben marad mindaddig, amíg egy középhaladónak alkalma nyílik arra, hogy kicsússzon egy kicsit a pálya mellé, majd egyre messzebb a kezelt pályától, mígnem egyszer csak egy szűzhavas érintetlen hómezőn siklik, és elvarázsolja a nyomában fröcskölő hó varázsa… Ezután érdemes kicsit szélesebb, úgynevezett all-mountain kategóriás sílécet vásárolni. Hiszen a megnövelt talpfelület jobban fenntartja a puha porhó tetején a síelőt, ezáltal az élmény fokozható.

Aki nem nyitott erre az irányzatra, nyugodtan maradjon a kezelt pálya nyújtotta stabil kanyaroknál és a saját tempójánál és vásároljon az általa nyújtott terhelésnek megfelelő pályára tervezett sílécet!

A freestyle és freeride sílécek középhaladó, haladó sízőknek szánt, speciális része a síléc kínálatnak.

Ha valaki szeret félcsőben csúszni, ugratni, ugrálni, vagy felmerészkedik korlátra, esetleg rámpára, válasszon freestyle lécet, ami megerősített talpanyagával, vastagabb kantnijával erre lett kitalálva, de a sípályán ne várjon tőle olyat, amit csak egy pályasí adhat.

Ha valaki nyitott és képes arra, hogy a hátára vegye a sílécét, megmásszon egy hatalmas hegyet, és a csúcsról az érintetlen hómezőkön csússzon vissza oda, ahol a kezelt pályák kezdődnek, vásároljon nyugodtan az erre a célra gyártott freeride lécet!


Mikor érett meg a sílécem a cserére?

Amikor a keménysége már nem elég stabil nagyobb tempónál, így az menet közben beszitál.

Amikor a léc kantnija már elvékonyodott annyira, hogy több élezést már nem bír el.

Esetleg túl idős így a rajta lévő kötés sem a legbiztonságosabb már.

 

Ha még nincs léced, vagy egy újat szeretnél a régi helyett, mindenképp látogass el üzletünkbe, vagy rendeld meg online!

Jövő héten újabb hasznos infókkal jelentkezünk.