Keress telefonon:
+36204571585
+36202552750
vagy nézz szét itt: GYIK
Írj nekünk! → info@jobringa.hu

Blog

Mennyivel fizetünk többet egy jól hangzó márkanévért?

2019.08.22 10:46

Mennyivel fizetünk többet egy jól hangzó márkanévért? El tud adni egy XT hátsó váltó egy gagyi bringát 50 000 Ft-al drágábban? Tényleg létezik kerékpár 50% kedvezménnyel? Minden gyártó hasonló árú terméke hasonló minőséget képvisel? 

Cikksorozatunkban több ár kategóriájú, többféle felszereltségű és típusú bringát hasonlítunk össze OBJEKTÍV TÉNYEK, gyártói katalógus adatok alapján.

Mennyivel fizetünk többet egy jól hangzó márkanévért? El tud adni egy XT hátsó váltó egy gagyi bringát 50 000 Ft-al drágábban? Tényleg létezik kerékpár 50% kedvezménnyel? Minden gyártó hasonló árú terméke hasonló minőséget képvisel? 

Cikksorozatunkban több ár kategóriájú, többféle felszereltségű és típusú bringát hasonlítunk össze OBJEKTÍV TÉNYEK, gyártói katalógus adatok alapján.

Előre szeretném leszögezni, hogy a cikkben elzárkózunk mindenfajta véleménynyilvánítástól, kizárólag az egyes kerékpárok árát és felszereltségét hasonlítjuk össze, melynek végén pár nyitott kérdést hagyunk Neked. Vigyázat, a válaszok néha megcáfolhatják a korábban bringavásárlással hozott döntéseidet. Cikkünk nem titkolt célja :

  1. segíteni a fogyasztóknak, hogy elkerüljék az esetlegesen jól hangzó, de valós értéket csak korlátozott mértékben tartalmazó giga-akciókat, 
  2. az általunk is forgalmazott CUBE  kerékpárok, valamint a piacon kapható többi, hasonlónak mondott kerékpár modell objektív összehasonlítása.

Az összehasonlítás főbb kategóriái, fontossági sorrendben:

  1. Váz: értelemszerűen a bringád egyik legfontosabb része, hiszen ezen múlik, hogy kényelmes lesz-e, szeretsz-e vele bringázni, vagy sem. Ezen múlik javarészt a bringád kinézete is, valamint sok esetben az alkatrészek kapcsolódási pontjainak kialakítása befolyásolja azok működését. Meghatározó a bringa összsúlyába is, bár erre a gyártóknak sokszor nincs külön adata, így a bringa összsúlyából fordított logikával következtethetünk a váz anyagára, minőségére.

  1. Villa: az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a gyártók többsége ugyanattól a 2-3 szállítótól vásáról, így gyakorlatilag pont annyi különbség van a villák között, amennyivel jobbat/rosszabbat/olcsóbbat vett meg bele a cég a Suntour-tól vagy a RockShox-tól. Felhasználói oldalon a funkciókban, használhatóságban van nagy különbség, tartósságban mondhatni egyformák.

  1. Fékrendszer: Ez viszonylag egyszerű, a hidraulikus(olajos) jobb, mint a bowdenes, ill. mindkét fajtából a Shimano tud megbízhatóbb működést, és jobb fékhatást az összes többihez képest.

  1. Váltórendszer-hajtásrendszer: 3x8 vagy 3x9 sebesség, ami ebben a kategóriában elérhető. Minél több alkatrészen látsz Shimano feliratot, annál jobb. Persze érdemes vigyázni, gyakori gyártói trükk, hogy hasonló kinézetű, de gyengébb teljesítményű alkatrészt raknak a Shimanok helyére. Zárójelben azért megjegyezném, hogy a Shimano annyira feltolta a lécet, hogy egy Tourney 8-as rendszer is gyakorlatilag hiba nélkül dolgozik, a 9-es, 10, 11-es váltórendszerek felhasználói élményben nyújtanak többet, ill. több funkcióval rendelkeznek, de ebben a kategóriában ezek még nincsenek a bringákon.

  1. Kerekek: a felnik mindenkinél jók már, ami különbség, és nem mindig látható: a kerékagyak. Nagy újdonságot nem tudok mondani, a Shimano még mindig a világ No1. alkatrészgyártója, úgyhogy ezt a nevet keressük az agyakon is. A típust általában szám jelöli, minél nagyobb, annál jobb, elvi alapon 100 a legkisebb, 900 a legnagyobba skálán. Gumik: Schwalbe a legjobb és legnépszerűbb, a Continental követi. A többivel inkább nem foglalkozunk, nem egy kategória.

  1. Nyereg, pedál, markolat: a legtöbb bringánál egy átlagos, közepes minőséget képvisel, pont annyira jó, hogy használható vele a bringa, de ha normálisat akar az ember, akkor ezeket könnyű szívvel lecserélheti, saját anatómiájának, igényeinek megfelelően.ÉRTÉKELÉS:

A jobb minőségű megoldás zöld pipa, a rosszabb piros X. Mellette pedig a rövid indoklás.

Kezdjünk talán a legnépszerűbb kategóriával, a férfi hobbi-MTB kerékpárokkal. A legnépszerűbb, 150-200 eFt közötti kategóriában sokan versenyeznek, ide még az olcsóbb, tömegmárkák, illetve a kisebb lokális brand-ek modelljei is becsúsznak.

  KTM PEAK CUBE AIM RACE  
  Típus Értékelés Típus Indoklás
  Chichago DISC     AIM RACE  
Termék linkje: http://ktmteam.hu     www.maxbike.hu  
Fogy. ÁR:                       209 000                                    174 990     A 35 000 Ft különbség magáért beszél. Ennyiért jóval jobbat várnánk a KTM-től. 
VÁZ: integrált h.fék, külső váltóbowden vezetés integrált h.fék, belső váltóbowden vezetés Az belső bowdenvezetés mind külspő megjelenés, mind technológiai, működési szempontbólóriási előny, főként a magasabb minőségű vázaknál használják.
VILLA: villán lockolható kormányról lockolható A teleszkóp rugózási funkciója a Cube esetében a kormányról, egy gombnyomással állítható, a kormány elengedése nélkül. A KTM-nél a villa tetejéhez kell a kormányt elengedve lehajolni, tehát ez menet közben elég kockázatosan használható. 
FÉK Shimano MT 200 hidraulikus Shimano MT 200 hidraulikus  
VÁLTÓ Shimano 3x8, Kar: Altus 310; Váltó:Acera Shimano 3x8, Kar: Altus 310; Váltó:Acera  
HAJTÁS Shimano Torney(501) Shimano Torney(501)  
KERÉK Shimano TX505agy, Centerlock Shimano TX505agy, Centerlock  
GUMI Schwalbe Smart Sam Schwalbe Smart Sam  
Súly: 14,9 pedál nélkül 14,2 pedállal Kérdés, hogy ez a közel 1000g különbözet vajon miből adódik? A váz, vagy az alkatrészek ennyivel jobbak/rosszabbak???
Pontszám:   5 9   Szignifikáns különbség... A Cube Aim Race-en sokkal jobb alkatrészek vannak, egy magasabb technológiájú vázaton, és olcsóbb 35 000 Ft-al.