Keress telefonon:
+36204571585
Írj nekünk! → info@jobringa.hu
Itt vagyunk!

Blog

Miért szeret síelni minden gyerek?

2020.02.12 10:33

A kisgyerekes családoknál gyakran felmerül a kérdés, hogy elég nagy-e a már a gyerek ahhoz, hogy síelni vigyék és ha igen, akkor hogyan is történjen a tanulás. Ha néhány egyszerű dologra odafigyelünk, akkor garantáltan jó élmény lesz számára is a síelés.

Miért szeret síelni minden gyerek?

A kisgyerekes családoknál gyakran felmerül a kérdés, hogy elég nagy-e a már a gyerek ahhoz, hogy síelni vigyék és ha igen, akkor hogyan is történjen a tanulás. Ha néhány egyszerű dologra odafigyelünk, akkor garantáltan jó élmény lesz számára is a síelés.

Síelés 2-4 éves korban

Egyre több olyan videót láthatunk az interneten, amelyekben 2-3 éves kicsik brillíroznak a pályán, ami nagyon aranyos, de lássuk be, hogy a gyerekek többségénél ez nem valós elvárás. Az ilyen idős gyerekek izomzata, mozgáskoordinációja és kommunikációs képessége sem elég fejlett még ennek a megtanulásához.

Azonban akárcsak az úszás előtti vízbeszoktatás, a síelés előtti hóhoz szoktatás is hasznos lehet, amit ebben a korban is el lehet kezdeni. Ekkor a gyerek megtapasztalhatja, hogy milyen érzés a sícipő, a síléc viselése, hogy megfelelő ruhában a hóban játszva sem fázik, és hogy milyen a havon csúszkálni. Tehát ekkor inkább az a cél, hogy megismertessük és megszerettessük vele ezt az új környezetet.

Síelés 5-6 éves korban

Az 5-6 éves gyerekek már képesek hosszabban odafigyelni az oktatóra és nagyon gyorsan tanulnak. Egy hat éves gyerek hamar behozza azt a lemaradást, amivel egy hasonló korú gyerek rendelkezik 1-2 hét tanulással a zsebében.

 

A szülő vagy az oktató tanítsa síelni a gyerekeket?

A következő kérdés, amin ilyenkor elgondolkoznak a szülők, hogy ők maguk vágjanak-e bele a gyermek tanítgatásába vagy bízzák inkább szakemberre? Sok helyen van sítanoda, ahol a már említett hóhoz szoktatás, a havas környezetben való jó hangulat megteremtése folyik. Elsőre azt gondolnánk, hogy ez önmagában nem éri meg az árát, de ha eszünkbe jut az is, hogy amíg a gyerekek biztonságban ismerkednek a hóval, addig a család többi tagja zavartalanul síelhet mindjárt más megvilágításba kerül a dolog. 

Az oktató mellett szól az is, hogy jól ismeri a mozgástanulás fázisait, amit játékos gyakorlatokkal tud megtanítani a gyerekeknek. Ennek köszönhetően nem fognak később előbukkanni olyan, a siettetésből adódó hiányosságok, amelyek pár év múlva megakadályoznák, hogy a gyerekek igazán jól síeljenek.

Azoknak, akik mégis úgy döntenek, hogy maguk állnak neki megtanítani síelni a gyerekeket, nagyon fontos, hogy szem előtt tartsák a türelem és fokozatosság elvét. Inkább tanuljon meg lassabban síelni a gyerek, minthogy megutálja azt. Időnként iktassunk be egy kis játékot a pálya szélén és ne támasszunk túlzott elvárásokat a gyermekkel szemben.Néhány szó a felszerelésről

Sokan abba a tévedésbe esnek, hogy mivel a gyerek úgyis hamar kinövi a különböző felszereléseket jó neki az egyel nagyobb vagy a szomszédtól kölcsön kapott már széttaposott sícipő is. Azonban, ha a bakancs nem kényelmes, nem tartja jól a lábát, nem csúszik a léce, nem fog tudni megtanulni síelni és a kedve is hamar el fog menni a próbálkozástól.

Fontos a jó állapotú, élezett, vaxolt léc és a kötés is legyen pontosan beállított. Ugyanis ha a kötés rosszul van beállítva, túl hamar leoldhat vagy éppen nem old le időben, amiből baleset is lehet. Természetes, hogy mindenki szeretné a lehető legkevesebb pénzből megúszni a felszerelés beszerzését, de figyeljünk oda arra is, hogy a gyenge minőség nehogy az élmény rovására menjen.

Ha biztosra akarsz menni, akkor válaszd a JóBringa kölcsönzőjét LINK CSERE, ahol csak új, az Atomic által külön kölcsönzői szériának gyártott, jóval kényelmesebb, komfortosabb bélésű cipőket bérelhetsz, amelyek közül minden gyerek garantáltan megtalálja a neki tetszőt.