Keress telefonon:
+36204571585
Írj nekünk! → info@jobringa.hu
Itt vagyunk!

Blog

Védd magad - használj kerékpáros sisakot!

2015.05.23 11:09

A biztonságod az egyik legfontosabb dolog biciklizés közben! A sisak elengedhetetlen kerékpározás közben. Kerülhetünk olyan váratlan szituációkba, amikor csak a sisak védhet meg akár a komolyabb sérüléstől is!

Bringás sisak viselése a KRESZ szerint csak lakott területen kívül kötelező 40km/h felett, viszont a legtöbb veszély mégis városon belül leselkedik ránk. Sokszor találjuk magunkat olyan váratlan helyzetben akár a kerékpárúton haladva is, amikor sajnos esés a vége a szituációnak. A sisak megvédi a legsérülékenyebb testrészünket, a fejünket, hiszen a speciális kialakítás, a felhasznált hab anyag elnyeli az ütközés erejét, a sisak sérül a fejünk helyett.

 


 

Sisak próbálás közben nagyon fontos, hogy a fejünkre véve kényelmesnek érezzük. A legtöbb sisakot a gyártók úgy tervezik, hogy a lehető legkomfortosabban be lehessen állítani a fejünk formájához. Az ideális méretű sisak nem szorítja a fejünket, de nem is lötyög se oldalasan, se előre vagy hátra. Minél több szellőző nyílás található a fejvédőn, annál könnyebben hűt a menetszél, hiszen tekerés közben izzadunk, hőt termelünk, így nagy melegben kifejezetten zavaró tud lenni egy túlságosan zárt sisak.

 

Az EU-s és Amerikai szabvány jelzéseket kell keresni a sisakon (EN1078, 1099-es, vagy ANSI Z80), így lehetünk biztosak abban, hogy a sisak minden a biztonságunkat szolgáló előírásnak megfelel.

 

Sisakot már 5 ezer Ft-tól is találunk, egészen 100 ezerig! Mi ből adódik ekkora árkülönbség? A személyreszabhatóság, a márka, a kialakítás, a szellőzőyílások száma, anyaghasználat és persze a súly az, amiben eltérnek a sisakok. Városi felhasználás esetében, ha csak pár órára használod a sisakot, 10-20 ezer Ft között bőven találsz az igényeidnek megfelelő, kényelmes modellt, míg ha egész nap viseled, sport közben, érdemesebb könnyebb, komolyabb kialakítású sisakot választanod, ezek 30 ezer forinttól indulnak. Semmiképp se válasszuk az 5-7 ezer forintos kategóriát, mivel ezek nem rendelkeznek megfelelő minőségű védőhabbal, így nemcsak védelemben maradnak el a megfelelő szinttől, de kényelmetlenek is hosszabb távon.

 

Sisak és sisak között is rengeteg különbség lehet. Ez főként konfortérzetben mutatkozik meg. Egy 5-6000 Ft-os sisak nem rendelkezik olyan habtechnológiával és személyreszabhatósági lehetőségekkel, mint egy 20-30 000 Ft értékű, illetve a sisak felépítésében is sok különbség lehet. Az olcsó és a drága sisak között az alapvető különbség a technológia, és az ezzel elérhető védelmi szint. A 10 000 forint alatti sisakok puha, csak minimális védelmi szintet nyújtó anyagból készülnek. A megfelelő ársáv kiválasztása mellett fontos szempont lehet, hogy egy tapasztalt, több év múlttal rendelkező, a kerékpáros világban ismert gyártó termékét válasszuk.

 

Habár a sisak nem kötelező, mindenképp azt javasoljuk, hogy ha nincs is lehetőségünk drágább fejvédőt vásárolni, mindenképp áldozzunk rá, hiszen az egészségünknél, a testi épségünknél semmi sem lehet fontosabb, azon nem éri meg spórolni.