Keress telefonon:
+36204571585
+36202552750
vagy nézz szét itt: GYIK
Írj nekünk! → info@jobringa.hu

Blog

Kerékpáros Kerékméretek: Egyszerű kézikönyv a méretezéshez

2023.08.15 11:52
Kerékpáros Kerékméretek: Egyszerű kézikönyv a méretezéshez

A kerékpáros külsőgumik méretezése sokak számára rejtélyes lehet, de ne aggódj, segítünk tisztázni a dolgokat! Ebben a cikkben megmagyarázzuk a leggyakoribb kerékméreteket, bemutatunk egy táblázatot a méretekkel, és elmagyarázzuk, hogyan kapcsolódnak a metrikus és a hüvelykes (coll) mértékegységek.

Méretezés Alapjai

A kerékpáros gumiabroncsok méretezését három fő paraméter határozza meg: átmérő, szélesség és típus.

Nézzük meg őket részletesen:

  1. Átmérő

Az átmérő azt mutatja, milyen nagy a kerék átmérője. Itt jön a fordulat: a kerékpáros világban találkozunk mind a hüvelykes, mind a metrikus méretezéssel. Például a népszerű "26 hüvelykes" méret metrikusban körülbelül 559 mm, míg a "28 hüvelykes" körülbelül 622 mm. A "29 hüvelykes" és a "28 hüvelykes" méretek közel azonosak, mindkettő közel 622 mm átmérőt jelent. Ez azér van, mert a 29"-os kerékméret, valójában 28"-os, azonban ezeknek a gumiknak a ballonossága olyan nagy, hogy ennyivel nagyobbnak számít.

  1. Szélesség

A gumiabroncs szélessége befolyásolja a tapadást és a kényelmet.
Széles gumik pl. a 2.2" jobb tapadást nyújtanak terepen, míg keskenyebb gumik, mint pl. 28 mm könnyebb sebességet tesznek lehetővé aszfalton. Így minél szélesebb egy külső gumi, annál inkább való terepre és minél keskenyebb annál jobban tudsz majd vele aszfalton haladni. Azonban a szélesebb, MTB külsőknek ma már van egy középső futó felületik, aminek köszzönhetően aszfalton is egyaránt könnyen és jól lehet haladni velük.

  1. Típus

A gumi típusa a tervezett felhasználást határozza meg. Például hegyi gumik mintás mintával rendelkeznek a jobb tapadásért, míg országúti gumik simák és gyorsak aszfalton. Az, hogy milyen mintát válasszunk és, hogy melyik minta milyen terepre való, mindig a használattól függ. A JóBringában segítünk neked a választásban, kérd bármelyik kollégánk segítségét!

A Méretek összehasonlítása

Az alábbi táblázat összehasonlítja a különböző kerékméreteket collban és metrikus mértékben:

Méretezés

Átmérő (coll)

Átmérő (mm)

(Metrikus méretezés)

Szélesség

Típus

26"

26

559

2.2 cm

Hegyi

28"

28

622

28 mm

Városi/Trekking

29"

29

622

2.1 - 2.35 cm

Hegyi

Miért kell az átmérő?

Az átmérő lényeges, mert határozza meg, milyen terepeken fogsz kerékpározni. A nagyobb átmérő általában jobb terepjáró képességeket és magasabb sebességet eredményez. Ezért van az, hogy a régen népszerű 26"-os kerékkel már nem nagyon találni mountainbike kerékpárt, hiszen a 29"-os kerekek átvették a helyét. Néhány városi kerékpár még megtalálható 26 hüvelykes méretezéssel, de már azokat is kezdik kiszorítani a 28"-os kerekek, hiszen sokkal gyorsabban és kényelmesebben lehet közlekedni egy ilyen méretű kerékkel.

Bízunk benne, hogy ez a cikk segített tisztábban látni a kerékpáros kerekek és külső guimik méretezését. Ne feledd, a megfelelő méret kiválasztása segít a jobb teljesítmény és kerékpározási élmény elérésében, kérj segítséget a JóBringában és segítünk a választásban!