Keress telefonon:
+36204571585
+36202552750
vagy nézz szét itt: GYIK
Írj nekünk! → info@jobringa.hu

Blog

Shimano CUES a JóBringában!

2024.05.13 10:53
Shimano CUES a JóBringában!

Könnyen elképzelhető, hogy te is most hallasz először a Shimano CUES alkatrészcsaládról, hiszen hozzánk is csak ezen a héten érkezett meg az első bringa, amin a Shimano legújabb alkatrészcsaládja dolgozik.

Shimano CUES termékcsalád

Mi ez és mire jó?

Hajtás és fékrendszer. A legfontosabb, hogy 3x-os élettartamot ígér a gyártó a hajtásrendszer alkatrészeire. Ezt egyelőre nehéz beskálázni, mivel a Shimano alkatrészek eddig is rendkívül tartósak voltak. Másik nagy előnyük, hogy sokkal pontosabb, gyorsabb és finomabb váltási élményt biztosítanak.

A legnagyobb változás, hogy a 10-11-12 sebességes rendszerek minden alkatrésze kompatibilssá válik egymással, sokkal könnyebbé téve a rendszerek összeépítését és alkatrész ellátását, pótolhatóságát. Korábban különböző szélességű láncok kellettek ezekhez a rendszerekhez, innentől kezdve sem a fogaskeréksor, sem a váltó, sem az első lánctányérok között nem volt átjárhatóság. Ezt oldja fel a CUES, mely teljes átjárhatóságot biztosít a gyakorlati megvalósításban.

A CUES rendszerű láncok és lánckerekek formája megváltozott, a lánckerekek vastagabbak lettek, ennek köszönhetően is nőtt a tartósság és a terhelhetőség. A váltást segítő bemarások alakja is változott, ettől pedig a váltások lettek gyorsabbak, pontosabbak és finomabbak.

Shimano CUES 

 

Mire figyeljek?

Ami fontos, hogy a CUES rendszer a jelenleg, és már kb. 20 éve futó sorozatokkal nem lesz kompatibilis. Sem a lánc, sem a lánckerekek, sem a váltó, sem a váltókarok. A mostani szériával kompatibilis alkatrészek gyártását még 3 évig tervezi jelenleg a Shimano. Utána viszont már csak az új rendszer kapható, így dönteni kell majd, hogy egy lán cserekor több alkatrészt is cserélünk egyszerre a bringán, hogy minden jó legyen a CUES-hoz, vagy előtérbe kerülnek azok a gyártók, akik még hosszú évekig fogják gyártani a jelenlegi HG-rendszerrel kompatibilis láncokat, lánckerekeket. Akár korábbi bringád van, akár új bringád lesz, erre a következő években érdemes lesz sokkal jobban odafigyelni, 50% lesz az esélye, hogy jó vagy nem jó alkatrészt választasz a bringádhoz. Telefonon, vagy távolról eddig se volt könnyű beazonosítani, hogy milyen bringához mi passzol, ez most még nagyobb figyelmet és pontos információkat fog igényelni.

Shimano CUES kompatibilitás

Egy biztos:

A JóBringában megtalálhatod a legújabb CUES rendszerhez való alkatrészeket, de jó pár évig a korábbi rendszerekhez valókat is. Ha a JóBringa szervízt választod, biztos, hogy a megfelelő alkatrész fog a bringádra kerülni.

Még több információ a Shimano gyári oldalán:
https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/cues.html

Gyári videó:
https://lifestylebike.shimano.com/us/cues

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/cues.html