Keress telefonon:
+36204571585
Írj nekünk! → info@jobringa.hu
Itt vagyunk!

Blog

Kérlek szépen, ne vegyél ipari hulladékot 10 ezerrel olcsóban!

2023.01.06 10:33
Kérlek szépen, ne vegyél ipari hulladékot 10 ezerrel olcsóban!

Figyelem! Ezt a cikket csak akkor olvasd tovább, ha a érdekelnek a sífelszerelések. Tényfeltáró cikkünk következik „Kérlek szépen, ne vegyél ipari hulladékot 10 ezerrel olcsóban!” címmel.  Ezúton is leszögezzük, hogy cikkünk teljesen szubjektív elemeket is tartalmazhat, melyeket kizárólag a több évtizedes tapasztalatunk támaszt alá.

Honnan tudod, hogy átvernek?
Honnan tudod, hogy melyik sícipőt válaszd?
Atomic Magna 80 vs. Fischer RC ONE sícipő - tényfeltáró cikk

Évek óta figyeljük, ki milyen sícipővel síel, milyen sífelszerelést választ. A COVID az előző években rendesen hazavágta a síelést úgy en bloc, de azt egyértelműen érzékeljük, hogy a síelők egyre jobban értenek a felszerelésekhez, informálódva, tudatosan választanak olyan felszerelést, ami nekik megfelelő. De sajnos sok síelőt átvernek jónak látszó, de gagyi cuccokkal a mai napig. Ezért íródott ez a cikk, leleplezve egy konkrét sícipőt, segítséget nyújtva, hogy mások ne essenek ebbe a hibába és ne vásároljanak ipari hulladékot, csak azért, mert 80 helyett „akciósan” 70-be kerül. És sosem ért többet 40-nél. De erről mindjárt részletesen.

 

Kezdjük az elején. Kezdő/haladó síelő vagy, szeretnél egy új cipőt.

Első probléma: nagy eséllyel nem leszel 10 perc alatt sem szak guru, sem naprakész. A síelés is egy külön tudomány, és egyben egy technikai sport. A sícipők és sílécek 15 év alatt pont ugyanannyi technológiai fejlesztésen estek át, mint a laptopod, a telefonod vagy az autód. És ezzel tudnak nagyon durván átverni, hiszen nincs baj a 15 éves autóval, kivéve akkor, ha 10%-al veszed meg olcsóbban, mintha a legújabbat és legkorszerűbbet vennéd.

De tételezzük fel, hogy tudod milyen keménységű és milyen talpszélességű cipőre van szükséged.
A sítudásod alapján (egyéb paramétereket figyelmen kívül hagyva) a 2-3 kapható talpszélesség és mezei halandók számára értelmezhető 4-5 keménység 2 dimenziós mátrixában pont ráhibázol a megfelelő érték párosra. Szuper. Emberünk áll a Hervis-ben (Érdekesség: tudtad, hogy a Hervis a Spar „leányvállalata”?), vagy esetleg az Intersport-ban, kezében a cipővel. Címkén rajta, hogy most akciós, éppen most, -meg előtte és utána még 4 hónapig-. Már az akciós ár is irreálisan drága a minőséghez képest, de a lista ár megalkotásakor tényleg nagyon kreatív pillanatában lehetett a cég marketingese, mert a termék valódi értékéhez semmi, de semmi köze.

Honnan tudod, hogy átvernek? Elsőre sehonnan.
De azért, ha egy kicsit jobban megnézed, mit hol mennyiért adnak, akkor pár dolog azonnal szemet szúr.

 

Beszéljenek a tények:
FISCHER RC FUN 85 vs. ATOMIC HAWX MAGNA 80

 

Már eleve nagyon vicces, hogy a Fischernek nem találtunk ilyen cipőt a hivatalos weboldalán. Ugyanis a fischersports.com oldalon a modell neve RC ONE. Bár a weboldalon kiírt névben próbálták belecsempészni, de a cipőn kizárólag a „FUN” felirat látható. Hát nem aranyos? One-Fun... Tessék megnézni:

HERVIS.HU:FISCHER FUN 85 - MEGTÉVESZTÉS

FISCHERSPORTS.COM:

Fischer RC ONE 85 - az eredeti

Bizonyára nem akartak senkit megtéveszteni, hogy egy kísértetiesen hasonlító (egyébként jó minőségű) modellel könnyen összekeverhető legyen, ez biztos a véletlen műve.

És akivel versenyez - JóBringa - ATOMIC HAWX MAGNA 80

Atomic Hawx Magne 80 sícipő 

És most nézzünk bele.

1. KÜLSŐ HÉJ

Fischer

A Fischernél gyakorlatilag nem nagyon van miről beszélni: egy fajta műanyagból van az egész héj, érdemi differenciálások, vagy 3D kiképzések nélkül, egyszerű és olcsó technológia. Sehol sem tart jobban, vagy biztosít több rugalmasságot, ahol kellene. Nem támaszt, nem merevít, nem segít, egyszerűen csak van.

ATOMIC

Az Atomic Magna 80 bár egy alapmodell, már itt is 2 fajta műanyagból készül a héj: a boka/lábszár tartásáért felelős rész egy keményebb, még a lábfejnél, ahol felesleges annyit tartani, ott egy puhább fajta műanyag van. Az Atomicban mind a láb hátsó részénél, mind a bokánál 3D megmunkálású a cipő héja, így ezeken a részeken még merevebben tart.

Fischer sícipő külső héj

Atomic sícipő külső héj

Szemmel látható a különbség a Fischer és az Atomic sícipőknél

Külső héj belülről

 

Az orr résznél a sícipők többségében van egy elasztomeres rész, ami szintén a komfortot segíti. Az Atomicnál ez valóban egy gumi betét, a Fischernél egy gumit imitáló műanyag darab, még közelről is könnyen megtévesztő.

A sícipők orr része

A szár dőlésszöge az Atomic-nál állítható, a forgáspontnál jól látszik az állító csavar két szerszám nyílása. A Fischernél semmi ilyesmi nincs.

A Fischer sícipő dőlésszöge nem állítható

 

Az Atomic sícipő dőlésszöge precízebb, állítható, hazsnálható

 

2. Talp 

Akár elég ránézni is, a Fischer egy műanyag lap, funkciók nélkül. Az Atomic egy igényesen megmunkált, könnyítésekkel, rugalmasságot szabályozó résszel kialakított sarok és talp részt tartalmaz. És még gyalogolni is biztonságosabb a grip részek miatt.

Az Atomic sícipő talpa biztonságosabb

 

 

3. Bélés

Bár nem a Fischer hibája, de legalább az eladónak lehetett volna annyi esze, hogy kiveszi belőle az RF chipet.

Rf chip

Ettől függetlenül a bélés anyaga pont úgy néz ki, mint az a műszálas, legolcsóbb anyag, ami a 15 évvel ezelőtti cipőkben volt, és úgy igazán bele tudott büdösödni az ember lába. De legalább olcsó gyártani. Régen nekünk is voltak ilyenek a kölcsönzőben, jól ismerjük... Szerencsére évekkel ezelőtt kidobtuk az utolsó darabokat is. Kívülről semmilyen speciális szigetelést nem tartalmaz, gyakorlatilag egy szövet zsák szivaccsal töltve.

Az Atomic-nál egy külön külső hővisszaverő rész borítja a bélést is, valós hőszigetelést biztosítva.

Az Atomic egy mikroplüss szerű, nagyon puha belső anyag, nagyon könnyű belelépni is, sokkal komfortosabb érzés, és az izzadság elvezetésében, kezelésében is sokkal modernebb, jobban funkcionáló rendszert képez a bélés többi rétegével.

A Fischer sícipő bélése már rég elavult

Atomic sícipő mikroplüss bélése

Az Atomic sícipő bélése hőszigetelő

Az Atomic sícipő bélése minőségi anyagokból készült a legújabb technológiával

Talán a végtelenségig lehetne a különbségekről írni, zárásként a Fischernél a felső rész kemény, 1990-es évek japán autók műszerfaláról rémálmainkban előtűnő fényes műanyag áll szemben az Atomic gumírozott, rugalmas, formát lekövető részével. A Fischer talpbetétjéből pedig egyszerűen hiányzik egy réteg, erről nehéz szofisztikáltabban írni.

Sícipő talpbélés 2.

Sícipő talpbetétek  

Összegzés:

A Fischer egy élhető sícipő, de egy őskövület technológiája van benne, semmilyen anyag, vagy kialakításbeli innovációt nem tartalmaz, ami legalább minimálisan segítené vagy javítaná a síelés élményét.

Az Atomic ezzel szemben pont olyan, amilyennek az ember elvárja, a legmodernebb anyagok kombinációjával készül, és minden egyes centiméterén találunk olyan fejlesztéseket, megmunkált részeket, amelyek könnyebbé teszik vele a síelést.

Ott ugrik a majom a kútba, hogy a két sícipő tudsásbeli különbsége leírhatatlan, az Atomic legalább kétszer olyan jó, mint a Hervisben kapható Fischer FUN, pedig keménységre, talpszélességre közel megegyező modellek. Az árban viszont ez nem köszön vissza, hiszen lista áron ugyanannyiba kerülnek, és akciós áron is csak 10 000.- Ft-tal drágább az Atomic.

Kérédés, hogy érdemes-e egy 80 000-es terméknél 12,5%-ot spórloni azért, hogy minőségben 50%-al rosszabbat kapjunk. A jó kérdés pedig, hogy érdemes-e 12,5%-al többet fizetni, hogy 2x olyan jó sícipőben síelhess?

Már tudod, hogy melyik sícipőt válaszd vagy még mindig kérdés, hogy az Atomic vs. Fischer sícipők harcából melyik kerül ki győztesen? Válaszd a minőséget! Válaszd az Atomic sícipőt!

 

Ha szeretnél egy új sícipőt, akkor ugorj be hozzánk a JóBringába. Segítünk megtalálni a sítudásodhoz és lábformádhoz passzoló cipőt, ráadásul valós értéket, modern és kényelmes, a síelésed ténylegesen segítő technológiát kapsz a pénzedért.